Ligging Castrum Trecht bij Kesteren


In het vorige hoofdstuk kwam het Oude Traiectum aan bod, een plaats die gelegen moet hebben in de directe omgeving van Kesteren en Rhenen. De situatieschets laat zien dat het tussen twee rivierlopen lag, beiden met de naam Rijn. Het was ook gelegen op het Insula Batavorum, het eiland der Bataven.

Er is hier maar een plek voor de ligging mogelijk en dat is de Heerlijkheid Leede en Oudenwaard. In de naam komt de woord Oud van het Oude Traiectum weer terug! De Oudenwaard was oorspronkelijk een eiland, dat door het leggen van dammen uiteindelijk een waard werd.  

Ook Dorestad moet in de directe omgeving hebben gelegen, zoals aantoonbaar door middel van een oude oorkonde. Dorestad waarover altijd twijfels hebben bestaan of het wel bij Wijk bij Duurstede lag. Twijfels die te maken met het feit, dat er geen Merovingische voorloper was.

Dit wil niet zeggen dat er bij Wijck bij Duurstede geen haven gelegen heeft, de archeologische vondsten tonen het tegendeel. Alleen was het niet het  beroemde Dorestad…
afbeelding1.jpg
Gezicht vanuit de Mars op Rhenen. De voorloper
van de Cunerakerk moet de 'Upkirika' van Dorestad geweest zijn.